DETURNARE DE FONDURI la Consiliul Judeţean Argeş!

DETURNARE DE FONDURI la Consiliul Judeţean Argeş!

Consilierul judeţean PNL Narcis Sofianu a înaintat preşedintelui CJ Argeş, Florin Tecău, o cerere de a verifica modul în care persoane din conducerea Handbal Club Argeş "au înţeles să deturneze şi să îşi însuşească, în mod nelegal, bani publici oferiţi de CJ Argeş".

Cererea consilierului Sofianu a fost înregistrată la data de 19.06.2015.

Pentru cititorii care nu ştiu, vom spune că între CJ Argeş şi Asociaţia Clubul Sportiv Handbal Club Argeş există un "protocol de colaborare", semnat la 09.08.2012.

În baza acestui protocol, CJ Argeş se angajează să asigure cheltuielile clubului în competiţiile sportive, contravaloarea echipamentului, diverse materiale, alimentaţia de efort, premierea sportivilor.

Sigur că, pentru sumele primite de la CJ Argeş, clubul de handbal trebuie să prezinte documente justificative.

Ei bine, bănuielile au început să apară când, prin intermediul presei, s-a aflat că "sportivii de la club aşteaptă ca CJ Argeş să le plătească salariile", ori, potrivit protocolului, CJ Argeş nu se obligase nicidecum să achite salarii.

Bănuielile s-au amplificat în momentul în care "majoritatea consilierilor judeţeni au votat, sub îndrumarea domnului lider de grup Dan Manu o alocare bugetară vădit disproporţionată: clubul de handbal din divizia a II-a a primit mai mult de două treimi din finanţările nerambursabile pentru tineret, sport şi cultură, iar celelalte 34 de structuri de tineret, de sport şi de cultură au primit mai puţin de o treime din aceleaşi finanţări."

Citatul este preluat din cererea formulată de către Narcis Sofianu şi adresată lui Florin Tecău.

Din acelaşi document aflăm că au fost efectuate decontări nelegale, că au fost folosiţi bani publici pentru achitarea unor datorii ale clubului din anii precedenţi, că respectivul club de handbal a luat în chirie un apartament care aparţine preşedintelui clubului, că apar nişte decontări pentru alimente destinate juniorilor la o săptămână după ce aceştia s-au întors din turneu, că antrenorii s-au înfruptat din banii de mâncare (supliment de efort) ai sportivilor şi că unele cheltuieli sunt de-a dreptul ciudate în sensul că bonurile fiscale reflectă băuturi alcoolice, ouă de ciocolată cu surprize, hârtie igienică cu două straturi, delikat, pastă de dinţi şi altele asemenea.

În plus, unele sume apar ca "salarii", deşi nu a fost respectată legislaţia acordării salariilor.

Haideţi să cităm din lista de verificări efectuate de către Narcis Sofianu:

"... alimentaţia suplimentară pentru efort se plăteşte numai către sportivi, în funcţie de efortul şi gradul de implicare al acestora. Înseamnă că persoanele care nu sunt sportivi şi apar ca beneficiare ale alimentaţiei de efort şi-au însuşit banii nelegal. Exemple:

-vicepreşedintele Macri Giorgianos apare că a încasat bani pentru alimentaţie de efort în cuantum de 3000 de lei pe lună, în calitate de antrenor!

-preşedintele Ionescu Alexandru apare că a încasat bani pentru alimentaţie de efort, în cuantum de 3000 de lei pe lună, în calitate de antrenor, adică de trei ori mai mare decât majoritatea sportivilor, deşi are vârsta de aproximativ 62 de ani

-antrenorul Titel Răduţă apare că a încasat bani pentru alimentaţie de efort, în cuantum de 3500 de lei pe lună.

Alt caz:

".... domnul preşedinte Ionescu Alexandru îşi completează veniturile într-un mod şi mai ciudat, în sensul că a închiriat clubului de handbal propriul apartament contra unei chirii lunare de 1.160 de lei şi obligaţiei de a se achita lunar utilităţile... de menţionat că este contractul de închiriere a unui apartament cu cea mai mică chirie, mai există cel puţin alte trei contracte."

Sau:

"...pentru turneul de la Alexandria copiii au primit suplimente alimentare dovedite şi cu bon fiscal eliberat cu o săptămână mai târziu. Ne putem imagina că juniorii au primit la turneu nişte bunuri cumpărate la o săptămână după?"

Încă un exemplu:

Potrivit alturi referat de decont, "din banii publici alocaţi de instituţia noastră, seniorii de la handbal îşi cumpără din staţii peco diferite mărci de ouă din ciocolată cu surprize"

Narcis Sofianu a formulat şi o expunere de motive pentru care se impune "încetarea colaborării dintre CJ Argeş şi Asociaţia Clubul Sportiv Handbal Club Argeş". În plus, sumele acordate iniţial acestui club ar trebui redistribuite pentru susţinerea celorlalte proiecte de sport, tineret şi cultură, urmând ca proiectele de cultură să primească 40% din suma alocată pe 2015.

Sofianu mai spune:

"Comisia de analiză a proiectelor va fi completată după cum urmează: a) pentru proiectele de cultură - cu un reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Argeş şi cu un reprezentant al Şcolii Populare de Artă şi Meserii Piteşti şi b) pentru proiectele de sport şi tineret - cu un reprezentant al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Argeş şi cu un reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Argeş."

"Asta aşa, ca să nu mai spună Dan Manu sau preşedintele Tecău că eu sunt împotriva sportului argeşean! Sunt pentru sport, nu pentru acordarea preferenţială de sume unui club, ca să profite antrenorii şi preşedinţii clubului!" - conchide consilierul liberal Narcis Sofianu.