Narcis Sofianu a dat de pământ cu Dan Manu. Şi cu Florin Tecău

Narcis Sofianu a dat de pământ cu Dan Manu. Şi cu Florin Tecău

Aprobarea, în această seară, în cadrul CJ Argeş, a unei sume uriaşe de bani pentru o singură echipă de handbal din liga a II-a (HC Argeş, mai precis) a cauzat iritarea extremă - pe bună dreptate, spunem noi - a consilierului judeţean liberal Narcis Sofianu. Este vorba de alocarea sumei de 750.000 de lei dintr-un total de peste 1.000.000 de lei, cât este întreg bugetul CJ Argeş pentru domeniile legate de cultură, sport şi activităţi de tineret.

Întrebarea este mai mult decât legitimă: de ce o singură echipă - dintr-un total de 35 de dosare care aşteptau să fie şi ele bugetate - primeşte atât de mulţi bani (750.000 de ron), iar restul trebuie să se mulţumească doar cu 300.000 de ron?

Narcis Sofianu - ca de altfel întreg grupul liberal - s-a abţinut de la a vota o asemenea hotărâre.

Acest lucru l-a determinat pe preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, să facă o declaraţie politică TOTAL NEINSPIRATĂ: "Grupul liberal nu sprijină sportul argeşean". Or, nu despre asta era vorba. Ci despre intrebarea de mai sus: de ce o singură echipă trebuie să primească trei sferturi din buget, iar restul doar un sfert.

Suntem convinşi că Florin Tecău a înţeles acest mesaj simplu. De ce s-a prefăcut că nu-l înţelege? Şi de ce a făcut o declaraţie politică pe care putem s-o considerăm pur şi simplu IEFTINĂ?

Atmosfera a luat foc în momentul în care consilierul Dan Manu a spus că Narcis Sofianu ar fost de acord cu alocarea acestei sume de bani cu jumătate de oră înainte de şedinţa CJ, şi anume în şedinţa preşedinţilor Comisiilor de Specialitate.

Dan Manu

În acest punct, Sofianu efectiv a izbucnit, deşi preşedintele Tecău n-a vrut să-i dea dreptul la cuvânt: "Am dreptul la replică pe chestiunea asta, domnule preşedinte Tecău. Dl. Manu nu vrea decât să-mi terfelească onoarea" - a spus Sofianu. "Toată lumea ştie că n-am fost niciodată de acord cu această măsură. Este o măgărie care se face pe bani publici. Iar lucrul ăsta l-am spus şi la o conferinţă de presă care a avut loc înainte de această şedinţă - şi toată lumea ştie care este poziţia mea. Cum poţi, domnule Manu, să spui că am fost de acord??? Ba mai mult, eu am spus întotdeauna că, dacă se votează această alocare de fonduri, în acest cuantum, eu mă voi duce la DNA şi voi face o sesizare. Şi voi cere un control, să vedem cum se dau banii."

"Vă doresc succes!" - a fost replica preşedintelui Florin Tecău. Din nou, o replică total neinspirată.

Cearta dintre Dan Manu şi Narcis Sofianu a continuat şi pe holul instituţiei. Sofianu l-a întrebat tranşant pe Manu: "De ce îmi pui, domnule, cuvinte în gură? N-am spus nicio secundă că sunt de acord cu această alocare. Ce vrei să faci? Minţi în halul ăsta?"

De remarcat că Sofianu a luptat singur, nimeni dintre consilieri n-a ţinut să vină alături de el. Iar acest lucru spune ceva: Narcis Sofianu este, la această oră, singurul politician din CJ Argeş care face opoziţie.

Când scandalul s-a stins, Sofianu a mers să caute procesul verbal şi înregistrarea audio a şedinţei preşedinţilor comisiilor de specialitate (premergătoare şedinţei CJ), pentru a dovedi că n-a fost niciodată de acord cu alocarea a 750.000 de ron echipei de handbal din liga a doua. Probabil, aceste înregistrări doveditoare vor ajunge, curând şi la presă, lucru care nu-i va face deloc bine domnului Dan Manu.

La final, întrebarea rămâne legitimă: de ce echipa de baschet HC Argeş va primi trei sferturi din bugetul destinat cuturii, tineretului şi sportului?

PS

Pentru a întregi tabloul celor de mai sus, iată de a declarat Narcis Sofianu pentru publicaţia CRITERII.RO înainte să aibă loc şedinţa de CJ

”Noi, ca și consilieri județeni, avem posibilitatea de a acorda sprijin financiar pe diferite proiecte de interes în domeniile cultură, sport, activități de tineret. Anul trecut aceste sume s-au ridicat la 9 miliarde lei vechi. Anul acesta tot bugetul CJ Argeș, pentru acest sector, e de 10.5 miliarde lei. Și din el,  7.5 miliarde - adică peste două treimi!!- e propus să se acorde clubului de handbal, restul de 3 miliarde rămânând să se împartă celorlalte 34 de proiecte.

Vorbim de un club care e în Divizia a II-a și acolo stă de trei ani!! Pentru asta să-i premiem? Dar altele? Există, de exemplu, Asociația Județeană de Atletism, condusă de decana Facultății de Sport a Universității Pitești. CJ Argeș i-a dat 8000 de lei pentru un eveniment internațional!! Boxul: club care e condus de maestru emerit, care a scos campioni mondiali, cu rezultate excelente la Campionatele Naționale, cu vreo 7-8 cupe câștigate! Exemple ar mai fi...

Clubul de handbal a înghițit, în ultimii trei ani, 23.9 miliarde lei vechi din CJ Argeș, ca să rămână în Divizia a II-a! Despre ce vorbim? Sunt de acord să dăm bani echipelor de juniori, pe care le au, că sunt tineri din județul Argeș și-i încurajez să joace handbal. Dar lor, nu! Nici măcar nu sunt argeșeni! Le-am spus și data trecută, le mai spun și-acum: dacă se trece la vot așa cum e a fost propus până săptămâna trecută, în cuantumul ăsta, eu mă duc la DNA! Și cer și-un control, să vedem cum se dau banii ăștia!  E a doua oară când se amână aprobarea bugetului clubului de handbal. Azi, în ședința extraordinară de la 18.00, care are doar acest punct pe ordinea de zi, mă aștept ca cifra avansată să fie cu totul alta!”.