Piste de biciclete în Pitești

Piste de biciclete în Pitești

Pistele de biciclete din Pitești fac parte din strategia pe care o propun pentru reducerea poluării prin încurajarea folosirii mijloacelor de deplasare alternative.

Situația actuală

În momentul de față nu putem vorbi despre posibilitatea unei rezolvari rapide a problemei lipsei pistelor de biciclete în Pitești având în vedere că trotuarele de pe rețeaua majoră de trafic a orașului au fost transformate în locuri de parcare, iar trotuarele ramase sunt foarte înguste. În loc să se evite aglomerarea de mașini pe pricipalele străzi aceasta a fost încurajată. Pentru a putea vorbi despre piste de biciclete în orașul nostru trebuie să luăm de urgență o serie de măsuri:

  • Amenajarea de parcări subterane/supraterane care să preia mașinile parcate pe rețeaua majoră de trafic;
  • Eliminarea locurilor de parcare de pe rețeaua majoră de trafic;
  • Lărgirea trotuarelor pentru a încuraja traficul pietonal
  • Amenajarea pistelor pentru biciclete pe carosabil.


Pistele de biciclete dedicate sunt obligatorii pe rețeaua majoră de trafic, pe străzile de importanță locală din interiorul cartierelor fiind recomandată circulația la comun cu autovehiculele. Zonele si modalitatea concretă prin care spațiul necesar pentru aceste piste poate fi rezervat prin procedurile de urbanizare si restructurare a P.U.G. Rețeaua de piste de biciclete trebuie conectată cu obiective de interes la nivel periurban.

Masuri suplimentare propuse:

  1. Realizarea de piste de biciclete în parcuri pentru încurajarea şi învăţarea mersului cu bicicleta în rândul copiilor, în spaţii sigure;
  2. Adaptarea trotuarelor nevoilor cicliştilor, eliminând pe alocuri bordurile care împiedică trecerea şi traversarea;
  3. Amenajarea de locuri speciale pentru parcarea bicicletelor (poza din aceasta postare este realizată la Prefectura Okinawa din Japonia).