Tecău face pe iepurele. Sofianu îi dă şah lui Văcăroiu

Tecău face pe iepurele. Sofianu îi dă şah lui Văcăroiu

În urmă cu aproximativ o lună de zile, consilierul judeţean Narcis Sofianu semnala o deturnare de fonduri la Consiliul Judeţean Argeş. De asemenea, acesta înmâna o cerere către preşedintele CJ, Florin Tecău, de a verifica modul în care persoane din conducerea Handbal Club Argeş "au înţeles să deturneze şi să îşi însuşească, în mod nelegal, bani publici oferiţi de CJ Argeş".

Celor care nu mai ţin minte speţa le amintim că, la nivelul Handbal Club Argeş, era vorba de:

  • decontări nelegale
  • bani publici folosiţi pentru achitarea unor datorii ale clubului din anii precedenţi,
  • clubul de handbal a luat în chirie un apartament care aparţine preşedintelui clubului
  • apar nişte decontări pentru alimente destinate juniorilor la o săptămână după ce aceştia s-au întors din turneu
  • antrenorii s-au înfruptat din banii de mâncare (supliment de efort) ai sportivilor
  • unele cheltuieli sunt de-a dreptul ciudate în sensul că bonurile fiscale reflectă băuturi alcoolice, ouă de ciocolată cu surprize, hârtie igienică cu două straturi, delikat, pastă de dinţi şi altele asemenea.

Persoanele implicate în aceste aspecte sunt: Macri Georgianos (vicepreşedintele clubului), Ionescu Alexandru (preşedinte) şi Titel Răduţă (anternor).

Ei bine, în urma acestor sesizări ale consilierului liberal, Camera de Conturi Argeş, prin Ştefan Benoni Lazăr şi Dindire Claudiu Constantin, a efectuat un audit financiar la Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Argeş. În urma auditului financiar a fost întocmit un RAPORT (cu numărul de intrare 8727, din data de 30.06.2015) în care putem citi negru pe alb următoarele:

  • "Clubul sportiv nu a respectat prevederile contractuale, în sensul că nu a întocmit şi transmis, la termenele stipulate, instituţiei finanţatoare raportul financiar, însoţit de documentele justificative de cheltuieli, conform modalităţilor de decontare stabilite."

Deasmenea:

  • "Cheltuielile eligibile nu au fost defalcate şi justificate pe categorii, respectiv cheltuieli de masă, cazare, transport, premiere, alimentaţie de efort, medicamente etc."

În plus,

"Instituţia finanţatoare (adică CJ Argeş, n.r.) nu a supravegheat şi controlat modul de utilizare a sumei alocate, cu respectarea tuturor prevederilor stipulate de dispoziţiile legale în domeniu."

Deşi Narcis Sofianu a furnizat un dosar aproape complet cu modul în care Handbal Club Argeş a cheltuit banii publici, în RARORTUL Camerei de Conturi Argeş apare o frază ciudată:"Valoarea estimativă a deficienţelor constatate nu poate fi stabilită".

Cum adică nu se poate stabili o "valoare estimativă", când ai în faţă bonuri de cumpărături, contracte de închiriere şi tabele în care oamenii au semnat pentru bani? Interesant, nu?

Sofianu a furnizat doar actele aferente primului trimestru din 2014 şi susţine că identificase deja cheltuieli neeligibile de sute de mii de lei!

Văzând că RAPORTUL Camerei de Conturi este destul de "subţire", Sofianu a formulat o cerere de primire în audienţă către Preşedintele Curţii de Conturi a României, Nicolae Văcăroiu. Cităm: "Fac menţiunea că am solicitat telefonic să mă înscriu pentru a mă primi în audienţă, însă mi s-a comunicat că d-voastră refuzaţi această posibilitate de comunicare, spre deosebire de fostul preşedinte al Curţii de Conturi a României, domnul profesor Dan Drossu Şaguna."

Practic, nici Văcăroiu nu prea are chef să discute chestiunea! Iar Sofianu îi dă şah, făcând o cerere scrisă!

Sofianu a mai înaintat o cerere către preşedintele CJ Argeş Florin Tecău prin care îi cere să-i comunice dacă a luat măsuri pentru recuperarea prejudiciului suferit de CJ Argeş, ca urmare a colaborării cu Asociaţia Clubul Sportiv Handbal Club Argeş.

De remarcat este faptul că, pe acest subiect, Florin Tecău a făcut pe iepurele. Adică s-a ascuns în desişul ierbii şi nu a făcut niciun comentariu oficial către presă. Normal era ca Tecău să comenteze public - în calitate de preşedinte al CJ Argeş - modul în care au fost cheltuiţi nişte bani de către Clubul de Handbal.

Fiindcă e vorba de bani publici.